Като победа за бранша определиха възможността ваучерите за храна да се ползват и за туризъм председателят на ресорната парламентарна комисия Илин Димитров и министърът на туризма в оставка Христо Проданов.

Мярката бе предвидена с актуализацията на държавния бюджет за тази година. Това ще даде по неофициални сметки около 300 млн. лева допълнително на туризма, коментира Димитров ефектите от мярката.

Министър Проданов съобщи, че другата седмица министерството ще организира съвместна среща с представители на браншовите организации с Асоциацията на фирмите за ваучери, на която да се изяснят подробностите за това как може да се кандидатства за ваучерите.

Предлагат ваучерите за храна да важат и за почивка

Той напомни, че бюджетът за ваучерите е 1,2 млрд. лева и изрази надежда догодина да бъде увеличен. Една трета, една четвърт да отидат в туризма - това е сериозна помощ за бранша и най-важното е, че парите остават в България, подпомагайки туристическия бранш, коментира министърът. 

Днес в комисията министър Проданов трябваше да бъде изслушан в рамките на блицконтрола, който поради липса на кворум, не се състоя. Вместо това председателят на комисията представи резултатите от дейността й.

Какво трябва да знаем за бордната карта за самолетен полет
economic.bg

Сред откроените от Димитров законодателни промени бе "мярката 35 евро" за чартърните полети, по която вече са изплатени 18 млн. лева, и удължаването на мярката "60 на 40". Той допълни, че увеличената с актуализацията на бюджета ДДС-ставка за виното и бирата от 9 на 20 процента е била "цената, която е трябвало да се плати за нулевото ДДС на хляба" и заяви, че е бил против увеличението на ДДС за нискоалкохолните напитки.  

Той напомни, че с мярката "40 лева на бежанец" за първи път пряко се подпомагат хотелиерите от началото на пандемията. По думите на Димитров, по груби данни, над 150 млн. лева ще бъдат платени по мярката за трите месеца. Реално в историята на България никога толкова хотели не са работили през март и в началото на април, коментира председателят на комисията, като допълни, че над 1290 хотела са участвали в програмата.

Облагат ваучерите за храна с ДДС

Димитров напомни и за ликвидните средства за туристическия бизнес, които Българската банка за развитие осигури, като цялата стойност на кредитната линия вече е изчерпана. 

Сред другите инициативи, откроени от Димитров, бе създаването във Варна на Институт по иновации в туризма, който ще бъде обединен с Обсерватория за туризъм - също в града. Тя ще е една от седемнадесетте в света и по този начин страната ни ще разполага с актуални данни и метрики в туризма.

Започнала е работата по новия Закон за туризма, на първо четене е приет Законът за старите столици, внесени са за одобрение в туристическото министерство Стратегия и Правилник за създаване, маркиране и поддръжка на пешеходни маршрути, стартира и написването на нов закон за единна браншова организация в туризма, базиран и на германския опит, изброи Димитров още резултати от съвместната работа на комисията и министерството. Той изтъкна, че бюджетът за национална туристическа реклама е с 2 млн. лева повече, отколкото някога е бил.

Министър Проданов посочи сред важните за страната ни постижения спечелването на домакинството на 68-ата сесия на Регионална комисия Европа на Световната организация по туризъм през 2023 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg