Късането на лалета в Турция, докато разхождате се през пролетта, може да ви донесе огромна глоба, предупреди в. „Сабах“.

Това деликатно червено лале, което всъщност е от семейството на лилиите, е родом от Маниса в западна Турция, поради което е известно сред турците като „Маниса лалеси“.

Присъствието му в природата намалява през годините, което накара властите да налагат глоби за късането на застрашеното цвете. 

Тази година властите обявиха, че тези, които бъдат хванати да берат лалета въпреки забраната, ще бъдат глобени с огромната сума от 73 747 турски лири (над 10 000 евро).

Турция свали основната лихва


Гражданите, които се опитват да изкоренят грудки, също ще бъдат глобени със същата сума, предупредиха властите.

Мерките идват като част от плана за закон за видовете, стартиран за защита на растенията под заплаха от изчезване.

„Маниса лалеси“ беше поставено под закрила в Турция преди няколко години за борба с контрабандата на биологични вещества.

Турция свали 8 пъти таксите на банките

istock
istock

Известно още като "магнезиево лале", научното наименование на лалето на Маниса е "tulipa orphanidea" и цъфти около април и май всяка пролет в националния парк "Спил планина".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg