"Изминалата 2019 г. бе блестяща за търговско-икономическия и туристическия сектор в пограничния град Одрин. На 270 млн. евро възлизат приходите от посещенията на туристите от България и Гърция", похвали се президентът на Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт.

По думите му 2,17 милиона български граждани и над 570 хиляди гръцки граждани са посетили Одрин през 2019 г.

"Голяма част от туристите от съседните страни идват в нашия град, за да прекарат уикендите, нощуват в хотелите, посещават заведенията и пазаруват. По около 100 евро възлиза сумата на човек, която са похарчили туристите от България и Гърция през изминалата година. Това е радващо за търговско-икономическото развитие, но и от гледна точка на положителния имидж на нашия град", заяви Зъпкънкурт.

Колко става минималната заплата в Турция

По думите му целта за 2020 г. е да бъдат привлечени 5 млн. туристи в Одрин, а до 2023 г. числото да достигне 10 милиона.

Посещенията на туристи от България и Гърция в Одрин с цел развлечение и пазаруване нараснаха значително на фона на поевтиняването на турската лира.

В края на седмицата градът се наводнява от българи и гърци.


istock
istock

Едни пристигат с автобусни фирми, които организират курсове специално за уикенда, а други със собствени коли. Те идват както от съседни на Одрин градове, така и от по-отдалечени селища. Българските и гръцки посетители в града купуват всичко - от хранителни стоки до текстил и конфекция, козметика, сватбени облекла и аксесоари, пълнят ресторантите и увеселителните заведения и хотелите в града.

Неприятна изненада чака туристите в Турция

"Благодарение на този наплив Одрин се превърна в туристически център на Тракийския регион, оживи търговско-икономическите отношения. Отварят се нови маркови магазини, разширява се обслужващият сектор. По съвместен проект на валийството, Търговско-промишлената палата и Задругата на търговците в Одрин се организират безплатни курсове по български и гръцки език специално за заетите в търговската и обслужващата сфера", посочи Реджеп Зъпкънкурт.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg