Проблемът с кадрите в туризма винаги е бил на дневен ред с наближаването на активния туристически сезон. 

И докато преди години имаше недостиг на персонал по курортите и се налагаше внасянето на работна ръка от чужбина, сега вече е налице недостиг на работни места. Това каза в интервю за „Радио Варна” директорът на Колежа по туризъм доц. Генка Рафаилова.

Tуроператори и туристически агенти са изправени пред колапс

„Заради несигурността и опасението от нови ограничения, голяма част от фирмите няма да могат да си позволят да наемат същия брой служители. Ще има обекти, които сигурно изобщо няма да отворят. Това допълнително ще намали търсенето на кадри”, каза доц. Рафаилова.

Според нея, другият основен проблем ще е нежеланието на добре обучените и квалифицирани кадри да работят в сферата на туризма.

istock
istock

„Част от тези кадри сигурно ще се насочат към други сфери на обслужването. Някои от тях търсят работа в уеб-сайтовете и мобилните приложения за резервации и обслужване на туристи. Тези компании също изискват владеене на чужди езици и добри познания в туризма, каквито безспорно квалифицираните кадри притежават”, поясни директорът на Колежа по туризъм.

Бум в търсенето на сервитьори и бармани

Въпреки очаквания отлив на квалифицирана работна ръка, според доц. Рафаилова трудно може да се стигне до ситуацията от предишни години, когато внасяхме кадри от чужбина.

Заради пандемията, намалява и интересът към туристическото образование.

istock
istock

„Все пак, за студентите, които изучават туризъм остава привлекателна възможността да придобият знания и умения, които биха им помогнали и в други сфери. Такива например са чуждите езици и дигиталните компетенции”, поясни доц. Рафаилова.

Погледнато от добрата страна, заради ограничените пътувания и възможности за работа в чужбина, много от квалифицираните кадри остават да работят в България, каза още тя.

В момента, студентите от Колежа по туризъм се обучават в онлайн-среда, като единствено практическите занятия и държавните изпити се провеждат в присъствена форма.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg