Близо пет пъти е нараснало търсенето на кадри в хотелиерството и ресторантьорството от началото на годината, като се очаква тенденцията да продължи. Това показва анализ на  платформа за намиране на работа.

Обявите за такива кадри са се увеличили с 376% от началото на годината, като според експертите, основната причина е очакваната през февруари промяна на противоепидемичните мерки и частичното разрешаване на посещенията в заведения за хранене и развлечения.

За втори пореден месец нарастват публикуваните обяви за работа у нас. Общият им брой през февруари е с 13% повече от този през януари, сочи последното изследване. В сравнение с февруари 2020 г. обаче, който бе и последният месец преди възникване на корона кризата, обявите са с 13% по-малко.

Увеличават се предложенията за работа и в секторите „Логистика и транспорт“ – със 17%, ИТ – с 16%, „Търговия и продажби“ – с 9% и „Строителство“ – с 8%. След активното търсене на фармацевти заради увеличената работа на аптеките в пандемията, сега този сектор ограничава набирането на персонал.

Какво да направя, за да работя през лятото в Германия

По-малко са обявите и в „Административни дейности“ „Маркетинг и реклама“ и „Счетоводство, одит, финанси“.

Най-търсени продължават да са работници в търговията, като всяка пета обява е именно за работа там. Следват служители в производството и компютърни специалисти.

JobTiger
JobTiger

За една година пандемия наблюденията показват, че динамиката на пазара на труда се влияе изключително много от ситуации на лодкаун, при които настъпва рязък спад на новите предложения за работа, последван от положително, но по-плавно възстановяване.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg