Българските хотелиери са се адаптирали към условията на пандемията и правят трудни за отхвърляне оферти за румънците, казва в интервю за сайта Зиаре Лучиан Бадирча, изпълнителен директор на ИРИ Травел, основния румънски туроператор с дестинация България.

Намаленията на цените с 45-50 процента на хотелите с 5 звезди показва силното желание на българите да приемат туристи в този период, а да се радваш на ваканция за цялото семейство само за 500 евро е истински изгодна оферта, коментира туроператорът.

Едва 15% от гръцките хотели са пълни

"Всички дискусии за карантина и изолация, ако идваш от България, попълване на декларации и дълго чакане на границата или че българите няма да те приемат, са неверни. Противно на тази кампания от фалшиви новини, която върви от няколко седмици по всички медийни канали и социални медии, предназначена да изплаши хората, румънците ходят и започват да ходят във все по-голям брой на море в България", заяви Бадирча.

Той казва, че българите са направили "специални, абсолютно невероятни оферти" за намаление от 45-50 процента при 5-звездните хотели.

istock
istock

"Хората ходят на ваканции дори повече, даже имаме нови резервации (...) И това е защото хотелите с 5 звезди в България имат цени на хотели с 3 звезди. От своя страна хотелите с 4 звезди също предлагат намаления с 25-30 процента на цените. Говорим за хотели с режим ол-инклузив и ултра ол-инклузив", посочва директорът на ИРИ Травел, като отбелязва, че хотели, които до миналата година са били недостъпни за румънците, сега предлагат доста изгодни варианти.

Чиста ли е морската вода у нас​​​​​​​

Най-търсените черноморски курорти сред румънците продължават да бъдат Албена, Златни Пясъци и Слънчев бряг, а туристите са доволни, че тази година курортите не са така препълнени като преди.

istock
istock

"Имаме много туристи, които се върнаха от България с положителни впечатления, тоест доволни от начина, по който хотелите са били организирани от гледна точка на мерките срещу Ковид-19, а ресторантите работят толкова добре, колкото и преди", посочва, Бадирча, като добавя, че чадърите и шезлонгите на плажа също са поевтинели.

"Не очаквам България и Гърция да блокират Румъния от гледна точка на туризма. В момента мнозинството от туристите в България са румънци и не биха си позволили да ни блокират, защото биха вкарали във фалит крайбрежието си. Нещо повече, ако отидете на (гръцкия) остров Тасос, ще видите, че има само румънци там. Тук-там можеш да видиш по някой сърбин, останал отпреди налагането на ограниченията за тях", коментира още представителят на туроператорската фирма.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg