Заради поскъпването на храните хотелиери не предлагат олинклузив в офертите за следващата година, твърдят от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Варна.

Други експерти в бранша обаче казват, че за да сме конкурентни на туристическия пазар, хотелиерите трябва да предлагат олинклузив.

Услугата олинклузив поскъпва постоянно, а това повишава цените за почивка на море. Затова хотелиери вече предлагат само закуска или закуска и вечеря.

Хотелите се готвят за първите гости през зиматa


"Тази година цените стигнаха до 700 до 900 лв. на стая с олинклузив – пакет. Искаме да бъдем по-конкуретнтни, искаме да дадем възможност туристите да си избират, защото има туристи, които за обяд предпочитат да отидат на екскурзия, предпочитат да са извън хотелския комплекс", това заяви пред БНТ председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Варна, Павлин Косев.

Хотелиери в курортите край Варна обаче казват, че туристите искат да платят почивката си изцяло. Обикновено търсят оферти, които освен пълен пансион, включват чадъра и шезлонга.

"Смятам, че отказването от тази форма, може би не е удачно в този момент, защото и без това сезоните са трудни. Може би ще има отлив, ако се смени формата на обслужване", сподели хотелиерът Стела Деянова.

istock
istock

Много туристи подкрепят олинклузив почивките.

"Ами, по-неангажиращо, не мисля за храна и така ми е по-удобно. Иначе трябва да мисля за семейството, всяка закуска, обяд, вечеря, къде да се осъществят. Ние сме за първи път в България, в този хотел сме с "олинклузив" оферта, храната е много хубава, харесва ни", споделят туристи.

Хотелиерите у нас се отказват от олинклузива

Услугата олинклузив е предпочитана от туристите, но икономически не е изгодна за хотелиерите, казват някои от тях.

"Знаете ли какво значи това да произвеждаш нещо, което да стои на една витрина, някой да пълни едни чинии и след това да ги изхвърля", каза заместник - председателят на БХРА, Атанас Димитров.

Срещу олинклузив услугата се говори отдавна, казват от бранша, но предлагането й все още е масова практика. Отказ може да има при висококатегорийните хотели, посещавани от платежоспособни туристи.

istock
istock


"Хотели, които са с над 300, 400, 500 легла, 4 звезди, така е в Гърция, така е в Турция, те разчитат на олинклузива, защото това го изисква туроператорът, това го изисква клиентът. Така че конкуренцията ни натиска и аз поне в близко бъдеще не виждам да се случи масово отказване от олинклузива по нашето Черноморие, защото ще останем без туристи", разказа Стоян Маринов.

Според експерти в бранша балансът между цена и качество на олинклузив офертите е труден. Заради поскъпването на храните почивката през следващото лято ще струва с около 5 – 10% повече.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg