Безработните вече ще могат да подават заявление за отпускане на обезщетение за безработица в “Бюрото по труда”.

Това предвижда промяна в Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица, качена за обществено обсъждане.

Тази възможност вече е предвидена в Кодекса за социално осигуряване, но не е синхронизирана с подзаконовите нормативни актове, уточняват вносителите от Министерството на труда и социалната политика.
 
Така хората, които посещават съответното “Бюро по труда”, за да се регистрират като безработни, ще могат на същото място да подават и заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица на хартиен носител.

По този начин за тях намалява административната тежест, обясняват промяната от социалното министерство.
 
Заявление за обезщетение се подава и до териториалното поделение на Националния осигурителен институт, което може да стане по електронен път с квалифициран електронен подпис или с персонален идентификационен код в Националния осигурителен институт.

istock
istock


Осигуряват 70 000 работни места с нов проект

С промени в наредбата се предлага още да се въведе унифицирано заявление за спиране, възобновяване, прекратяване и възстановяване изплащането на паричното обезщетение за безработица, както и при промяна на платежната сметка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg