Около 67% от населението на ЕС (16-74 години) е поръчвало стоки или услуги по интернет, показва проучване на Евростат за 2021 г. Този дял достига връх от 93% в три холандски региона (Дренте, Утрехт и Зеландия).

Засилена тенденция за използване на електронна търговия е отчетена във всички останали холандски региони с изключение на Лимбург, всички датски региони, всички шведски региони с изключение на два, в два от три ирландски региона, както и в Корсика (Франция).

Българските региони Югоизточен и Северен централен са с най-нисък дял на хората, които използват интернет за закупуване на стоки или услуги през интернет (съответно 26% и 27% през 2021 г.), показват данните на Евростат.
 
Междувременно около 58% от населението на ЕС е използвало интернет за банкиране през трите месеца преди проучването. Най-малко 90% от хората са използвали интернет банкиране във всеки регион на Дания, Финландия, както и 8 от 12-те региона в Холандия. Регионът на финландската столица Хелзинки-Уусимаа има най-висок дял на интернет банкиране (96%).

Сигурно ли е онлайн кредитирането

Във всички региони на България и Румъния (с изключение на столичните региони Югозападен и Букурещ-Илфов) делът на хората, ползващи онлайн банкиране, е по-малко от една четвърт. Такъв е и случаят с Кентрики Елада в Централна Гърция.
 

istock
istock

Една от най-често срещаните дейности в интернет е участието в социални мрежи, например с помощта на Facebook, Instagram, TikTok или Twitter. През 2021 г. близо три пети (57%) от населението на ЕС е участвало в социалните мрежи през трите месеца преди последното проучване. Процентът на участие на младежите на възраст 16–29 години (83%) е почти четири пъти по-висок от съответния процент на по-възрастните хора на възраст 65–74 години (23%).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg