Има ли възможност желаещите да заплатят по банков път за дървата за огрев, които искат да купят от държавните стопанства, пита депутатът Явор Божанков служебният министър на земеделието Явор Гечев.

От отговорая става ясно, че всички държавни горски и ловни стопанства, както и териториалните поделения имат банкови сметки. Те обаче не са публично достъпни, уточнява министърът, но на всяко лице, заявило искане за плащане по банков път се предоставя информация за конкретната банкова сметка, по която може да се извърши плащането.

Министър Гечев допълва, че стопанствата спазват изискванията, които предвиждат задължително заплащане по банков път на дървесината, вкл. и на дървата за огрев, ако сумата е над 10 000 лева.

Клиентите на съответното стопанство могат да платят в брой на касата на стопанството, по банков път чрез платежно нареждане и дори чрез функциониращите в някои от тях ПОС терминали.

Как да получите дърва за огрев за следващата зима

Конкретно физическите лиза предпочитат плащане в брой, тъй като преводът суми по банка е съпроводено с такса и допълнителни разходи за купувача, уточнява земеделският министър.

istock
istock

През миналата година 212 400 домакинства са купили дърва от териториалните поделения на държавните предприятия, като досега е постъпил само един  сигнал за невъзможност да се плати по банков път.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg