От Столичния инспекторат глобяват търговци и граждани заради нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.
 
Особено внимание от инспектората обръщат и на биоотпадъка, който традиционно всяка година пълни някои от контейнерите вследствие на пролетното почистване на градините и междублоковите пространства.

"Отпадъците трябва да се изхвърлят разделно на определените места и в определените за това контейнери. Във всички 24 района на Столична община има поставени такива контейнери. За нерегламентирано изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места се съставят актове.

Как ще се пресмята такса смет

За физически лица един акт може да бъде в размер от 300 до 1400 лева, а на юридическо лице до 4000 лева. За маловажни нарушения се съставят глоби с фиш в размер до 50 лева", заяви в "Денят започва" Божидара Гинчева от Столичния инспекторат.
 

istock
istock

Контролът е ежедневен, като се проверяват търговски обекти. От началото на годината са съставени повече от 20 акта, а за маловажни нарушения са съставени повече от 500 фиша.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase