Mastercard заяви късно в понеделник, че е блокирала множество финансови институции от платежната си мрежа в резултат на санкциите, наложени на Русия заради нахлуването на Москва в Украйна, съобщават Ройтерс и Би Би Си.

Mastercard ще продължи да работи с финансовите регулаторни органи през следващите дни, се казва още в изявление на компанията. Тя също така обеща да допринесе с 2 милиона долара за хуманитарна помощ за бедстващите украинци.

Руснаците теглят парите си от банките

Друга водеща компания за картови разплащания - Visa също посочва, че предприема действия, за да се гарантира спазването на санкциите и също така ще спазва всички допълнителни санкции, които могат да бъдат приложени.

Новината идва, след като Украйна призова Mastercard и Visa да блокират трансакции, издадени от банки, собственост на Русия, за да окаже допълнително натиск върху руския режим за действията му в Украйна.

istock
istock

В събота Съединените щати и техните съюзници заявиха, че ще предприемат действия срещу централната банка на Русия и ще забранят на някои от банките на страната достъп до международната система за плащания SWIFT.

Руснаци се втурнаха към банкоматите и чакаха на дълги опашки в неделя на фона на опасенията, че банковите карти може да престанат да функционират или че банките ще ограничат тегленето на пари в брой след западните санкции, напомня Ройтерс.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg