Руски граждани са изтеглили в петък, 25 февруари, рекордните 1,4 трлн. рубли. Това съобщи днес на страницата си във "Фейсбук" в. "Комерсант", достъпът до чиито сайт от няколко дни е подложен на хакерски атаки.  

Предишният рекорд в тегленето на налични средства от руските банки, отбелязан на 24 февруари, е надминат 12,5 пъти, информира РИА Новости, позовавайки се данни на Руската централна банка (РЦБ).

Ще има ли голямо поскъпване у нас заради войната в Украйна

По-рано централната банка съобщи, че е увеличено предоставянето на пари кеш на банките за зареждане на банкомати на фона на нарасналото търсене. 

РЦБ реши днес да повиши водещата си лихва до 20 процента с цел поддържане на финансовата и ценова стабилност и защита спестяванията на гражданите от обезценяване, припомня "Комерсант". 

istock
istock

Европейският съюз съгласува по-рано замразяване на активите на РЦБ, което ще засегне около половината от златно-валутните резерви на институцията, посочи Еврокомисията. Мярката е част от санкциите, наложени заради инвазията в Украйна. Великобритания и САЩ също обявиха, че забраняват финансовите операции с РЦБ и руското министерство на финансите. 

Спад на рублата с 30% спрямо долара

Ръководителката на РЦБ Елвира Набиулина увери, че банките изпълняват и ще продължат да изпълняват задълженията си към клиентите, предаде ТАСС. 

"Всички средства по сметките са запазени, всички операции за клиентите са достъпни", каза тя на пресконференция след заседание на съвета на директорите.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg