От септември може да има "синя зона" в София 7 дни в седмицата, а "зелената" да действа и в събота.

Това предложение за промени в Наредбата за организацията на движението в столицата е одобрила транспортната комисия в СОС, съобщи общинският съветник и председател на комисията Карлос Контрера.

Предлага се "синята зона" да работи в събота и в неделя от 10 до 18 ч. Сега тя действа само в събота от 8,30 до 18 ч. "Зелената" също ще работи в събота от 10 до 18 ч.

Идеята, заложена в промените, е обхватът на "синята зона" да достигне естествените граници на булевардите бул. "Евлоги Георгиев", бул. "Сливница", ул. "Опълченска", докато обхване целия център, обясни Контрера.

Мотивът за това той обясни с пример за синята зона, която в момента свършва на бул. "Левски", а територията от бул. "Левски" до Канала е зелена зона. Затова в събота и неделя там няма къде да се спре.

Освен това "зелената зона" може да се разшири около пазара “Иван Вазов” и в горната част на кв. “Яворов” от септември, ако промените влязат в сила.

По думите му предложението е по желание на живеещите в тези квартали. 7000 паркоместа ще преминат от по-евтината зелена зона, където паркирането струва по 1 лев на час, в по-скъпата синя зона, която е 2 лв. на час.

Така тя ще обхване района между булевардите “Сливница”, “Опълченска”, “Скобелев”, “Тотлебен”, “П. Славейков”, “Евлоги и Христо Георгиеви” и “Д. Николаев” и ще има общо 12 хил. паркоместа.

Карти и билети за градски транспорт продават от днес пощите

Хората с валиден стикер за зелена зона няма да доплащат, ако живеят в район, който премине в синята,
разясни той при приемането на промените от транспортната комисия. Днес предстои обсъждане на тези промени и в Комисията по местно самоуправление, след това на 23 юли те влизат за одобрение в СОС.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg