Министерство на труда и социалната политика подготвя постановление на МС по отношение на наредбата за таксите за социалните услуги.

С него хората с увреждания, които посещават дневни центрове, за обществена подкрепа или за социална рехабилитация, няма да плащат такси докато трае извънредното положение. Това съобщи в интервю за БГНЕС заместник-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова.
 
„Има хора с увреждания, за които въпреки възможностите за дистанционна работа със специалисти и въпреки помощта на близки или роднини имат затруднения при получаване на услугите. Не всички хора на този етап се справят с дигиталните умения.

Поради това считаме, че хората трябва да бъдат подкрепени. Търсим решения и гледаме да намерим онези гъвкави форми, с които да бъдем максимално полезни“, казва Стоименова.
 
Към този момент хората с увреждания получават всички плащания, свързани с пенсиите си. „Финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания също не е прекъснала своите плащания.

Това е подкрепа както за хората с увреждания от 50 до 70%, така и за тези с по-тежки увреждания и с чужда помощ. Сумите варират от 25,41 лв. до 206, 91 лв.“
 
Заместник-министърът съобщи, че според отчет на Агенцията за социално подпомагане от януари до март 2020 г. са усвоени 123 484 000 лв. Това е финансова подкрепа за 658 493 лица с ТЕЛК-ови решения.

„Хората с увреждания продължават да получават подкрепа по отношение на ползването на безплатни винетки, целеви помощи за технически помощни средства, за ремонт на моторни превозни средства, за плащане на общински наеми, както и за картите за градски транспорт“, отбеляза Адриана Стоименова.

Без лихва при забавена вноска по кредит през извънредното положение

Не е спряла подкрепата и по Закона за личната помощ. „Новоподадените заявления за достъп до механизма се преразглеждат от Агенцията за социално подпомагане в дистанционен режим по телефона, така че допълнителната социална оценка да бъде извършена навреме и да не се спира достъпа на лицата“.
 
За януари изплатените средства за лични асистенти възлизат на над 13,8 млн. лева. Трудовите договори към края на февруари са над 23 942 или общо над 28 млн. лв. за покриване на дължимите заплати и осигуровки на личните асистенти.
 

По отношение на държавните такси и данъчно-осигурителни закони, където има облекчение за хората с увреждания също не са спрени, уточни заместник-министърът.

„По Закона за личната помощ предстои изготвянето на анализ за това по какъв начин работи самият закон, дали е действително полезен на хората с увреждания. Този анализ се изработва от МТСП и ще бъде внесен в Народното събрание в срок до 30 юни.

Министерството съвместно с Агенцията за социално подпомагане търсеше механизъм , по който да не се спира достъпът до ползването на важни социални услуги за хората с увреждания и не само. Услугите действат и за всички групи в неравностойно положение – това са деца, възрастни хора, жени претърпели насилие“.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg