Работодателите не са стимулирани да наемат хора с увреждания.

Това заяви пред  „Фокус“ омбудсманът доц. Диана Ковачева по повод Международния ден на хората с увреждания.

Според статистиката голяма част от младежите с увреждания на възраст между 15 и 24 години не са заети с работа, с учене или с обучение, допълни омбудсманът.

Ще улесним ли достъпа на инвалиди до жилищна среда

Според нея, хората у нас са изправени пред много трудности, като една част от тях са свързани с преодоляването на физически бариери, достъпността на средата, а друга част е свързана с подкрепата, финансова подкрепа или помощни средства, които те да получават.

"За повечето от нас правото на труд е естествено, понякога дори досадно задължение, а за тези хора това е възможност за реализация. Статистиката показва, че голяма част от младежите с увреждания на възраст между 15 и 24 години не са заети с работа, с учене или с обучение. Всъщност, те са невидими. Те остават трайно изключени от пазара на труда. Сблъскват се с неразбиране от страна на обществото, със стереотипи, с много ограничен достъп до добро образование, с липсата на адаптирано работно място“, обясни омбудсманът.

Застраховка трудова злополука – често задавани въпроси

istock
istock

Доц. Диана Ковачева допълни, че законът предвижда задължителни квоти за хора с увреждания, но работодатели не са достатъчно мотивирани да ги наемат.

Хората с увреждания имат и много сериозни проблеми във връзка с ТЕЛК-овите решения напоследък, коментира още Ковачева.

Тя уточни, че наскоро беше преодоляна една лоша практика, свързана с факта, че когато бъде постановено едно ТЕЛК-ово решение, ако то се обжалва, не подлежи на изпълнение.

istock
istock

"Независимо от факта, че законът казва точно обратното, Министерството на труда и социалната политика не го приемаше като основание, за да изплаща финансова помощ на хората с увреждания и да им предоставя помощни средства. След настойчива препоръка на омбудсмана тази практика ще бъде променена по уверения на екипа на Министерство на труда и социалната политика. И от този момент нататък когато бъде постановено ТЕЛК-ово решение, дори и то да се обжалва, хората ще могат да получават финансовата подкрепа“, каза още Диана Ковачева, като призова хората с увреждания да подават сигнали, ако тази практика не се спазва.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg