Социалната помощ, която всеки месец се изплаща на хората с увреждания у нас по Закона за хората с увреждания, от следващата година ще се увеличи с 4,3%.

Така конкретният ѝ размер ще варира от 25,41 лв. за хората с между 50% и 70,99% степен на увреждане до 206,91 лв. за хората с над 90% степен на увреждане с право на чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност.

Доходът за достъп до детски се запазва и догодина
 
Увеличението на помощта се дължи повишаването на линията на бедност в България, чийто размер се предвижда догодина да бъде 363 лв.
 
По закон финансовата подкрепа за хората с увреждания е фиксиран процент от сумата, определена за линия на бедността.
 

istock
istock

Към 30 септември 2019 г. месечна финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания получават близо 650 хил. души, което е с около 150 хил. повече в сравнение с броя на хората, които получаваха месечни добавки по отменения Закон за интеграция на хората с увреждания.
 
На проведено заседание Националният съвет за хората с увреждания е приел доклад за Плана за изпълнение на Националната стратегия за хората с увреждания за периода 2016-2018 г.

Над 5400 лични асистенти ще получат първото плащане за лична помощ

Одобрен е и планът за изпълнението на стратегическия документ през 2019 г. и 2020 г.
 
В него се предвиждат мерки и дейности за подобряване на достъпа на хора с увреждания до публични и жилищни сгради, финансиране на проекти за започване и стартиране на самостоятелна стопанска дейност, стимулиране на работодатели да създават по-добри условия за работници с намалена работоспособност.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg