Да се дават помощи за вода по модела за енергийното подпомагане.

Това предлага омбудсманът Диана Ковачева.

„Това е модел, който работи. Трябва да има критерии, които да са свързани с ниските доходи на гражданите и на тяхна база да бъде определяна възможността за помощи за вода.

Говорим за социално слаби граждани“ посочи тя.

От 1 октомври: Газът поевтинява, парното не

Ковачева уточни, че помощи ще се дават само на легално свързаните потребители.

istock
istock

Нормално е да тече подобен разговор, защото цената на водата се повишава, а доходите на домакинствата по-бавно се повишават.

Има много пенсионери, които не могат да си позволят да плащат високите сметки за вода, каза омбудсманът.

По думите ѝ в България има енергийни помощи и хората имат възможност да потърсят съдействие от държавата по отношение на отоплението, но по отношение на водата не могат.

Колко трябва да е доходът ви, за да взимате детски

„Стига се дотам, че при неплатени сметки на легално свързани потребители водоподаването се прекъсва, което ги поставя в едни неудачни условия на живот.“, добави тя.

Анализът на жалбите за първите 9 месеца до омбудсмана тази година показва, че на първо място са жалбите за ВиК услуги. Гражданите предимно се жалват от качеството на водата.

istock
istock


В различни части на страната има оплаквания от качеството на водата. „Когато тя не става за питейно-битови нужди, не бива да се начисляват стойности, които са за чиста вода.

За да се случи това обаче и да няма субективизъм в оценката, е необходимо да бъде изработена процедура, по която бързо РЗИ да реагира и да може да констатира лошото качество на водата за периода, за който такава вода тече и гражданите да плащат по-ниска цена.

Редно е да бъде създадена такава процедура, защото в противен случай гражданите плащат като за чиста вода, но не могат да я потребяват“, посочи още Ковачева.
 
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg