По електронен път да можем да заявяваме експресна услуга по издаване на лична карта, което да става за 8 часа. Това предвижда План за действие за внедряване на епизоди от живота „Раждане на дете", „Преместване в рамките на страната", „Стартиране на бизнес", „Наемане на служител" и „Закриване на бизнес", предложен за обществено обсъждане.

Сега по електронен път може да се заяви обикновена услуга за подмяна на лична карта – до 30  дни,  като  МВР работи за разработване на бърза услуга (3 дни). Друго предложение е да отпадане изискването за попълване на семейно положение в заявлението за издаване на документи за самоличност, а тази информация администрацията да си я набавя по служебен път.

Облекчения ще има и за болничните за бременност и раждане, като отпада изискването  служителката да носи документа на хартия на шефа си. Предлага се работничката само да информира работодателя за него, а той да може да го провери в електронния регистър на болничните листове.

Работникът няма да представя на хартия и диплома за завършено образование при започване на работа е друга идея. Отпада и изискването безработните да се регистрират по нов адрес в бюрото по труда, при смяна на постоянния.

Стъпки за регистриране на фирма

Улеснения се предлагат и при откриване и закриване на фирма. Закриването да започва директно в Агенция по вписванията с подаване на заявление за прекратяване на дейността,  предвиждат промените.

istock
istock

Сега търговецът е длъжен  да  уведоми  НАП  за намерението си да прекрати дейността си преди да пристъпи към реалното закриване на бизнеса си. Едва след приключване на проверките от страна на НАП, срокът за които е 2 месеца, може да подаде заявление към Агенцията по вписванията.

Друга промяна предвижда, ако фирма поиска да се дерегистрира по Закона за ДДС също да направи това директно в Агенция по вписванията с подаване на Заявление за вписване на прекратяване на фирма в Търговския регистър.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg