Изключително бързо се изчерпва малкото налично количество дърва за огрев в пунктовете в Бургас.

Цената е повишена с 20 лева за тон, от средата на месеца. През лятото тя е била около 170 лв/т. С първите по-хладни дни зачестяват и заявките, които се бавят, защото няма редовни доставки на дървесина от Странджа. Трудно се наемат и хора, които да режат и товарят дървата в камионите, през втората година на пандемията. Това каза пред БНР търговецът Велизар Василев.

Плащат целевите помощи за отопление

„Хората поръчват обикновено 1-2 тона, много рядко са 3 тона като поръчка. Дървесината е основно дъб. Цената се вдигна много през последните 10 дни, вече е 190 лв/тон, преди това беше 170 лева. Дървата се транспортират безплатно, до 2-3 часа след като е направена поръчката. Основно караме дървата за огрев в Меден рудник, централната част на Бургас и в Крайморие. В сравнение с периода преди 3 години, драстично паднаха сега поръчките, тогава един тон вървеше между 130 и 150 лева.

През последната година рязко се наблюдава спад на хората които правят заявки. В момента, в който се застуди последната седмица поръчки имаме, но пък няма дървесина. Причината е, че доставките са малко като количество. Идват от Странджа, но носят много малко. Явно предпочитат да я изнасят в Гърция тази дървесина. Ние имаме по пунктовете за дърва и друг проблем – работната ръка. Откакто започна пандемията няма желаещи да работят“, обобщи Василев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg