Клиентите ще могат да сменят доставчика си на интернет до 5 дни. Това предвижда проект на Правила за процеса на смяна на доставчика на услуги за достъп до интернет, качен за обществено обсъждане, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията.

За да смените доставчика си трябва да са налице едновременно следните условия:

1. приемащият и даряващият доставчик използват напълно или частично една и съща електронна съобщителна мрежа;

2. налице е техническа възможност за смяна на доставчика;

3. услугите за достъп до интернет се предоставят на един и същи адрес;

4. наличие на договор за достъп на едро между доставчиците.


Какво да направя, ако сметката ми за мобилен телефон е неправилна

Приемащият доставчик активира услугата за достъп до интернет на датата, изрично договорена между новия доставчик и клиента. Прекъсването на услугата по време на процеса на смяна на доставчика не надвишава един работен ден.

istock
istock

В срока за реализация на смяна на доставчик се включва и времето, през което приемащият доставчик подготвя, инсталира и тества линиите до крайния ползвател, пише още в проекта на КРС.

Доставчиците следва да осигурят равнопоставеност на крайните ползватели, които са заявили смяна на доставчик, и собствените си крайни ползватели, пише още в проекта.

Новият доставчик не трябва да налага ограничения на потребителя, заявил смяна, по отношение на начина на ползване на услугите за достъп до интернет - абонамент или предплатена услуга.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg