Работещите в социалната сфера на първа линия ще получат по една минимална работна заплата допълнително към възнагражденията си този месец, съобщи в интервю за БТА заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.
 
Това са социални работници, служители в Бюрата по труда и в Главната инспекция по труда. Социалните работници, които ще бъдат подпомогнати са около 2700 души, работещите в Бюрата по труда са 2000, а трудовите инспектори са около 350.
 
В първите седмици след обявяването на извънредното положение със средства от Европейския социален фонд беше осигурено допълнително възнаграждение на хората, които работят в системите на здравеопазването и на социалното подпомагане - около 2700 служители на Агенцията за социално подпомагане, припомни Русинова.
 

istock
istock

Останалите структури - Бюрата по труда, ГИТ, са също много натоварени, допълни тя, и напомни, че за тях с пари от бюджета са осигурени лични предпазни средства.

Русинова посочи, че тези хора също заслужават да бъдат подкрепени, заради огромното натоварване в работата, на което са подложени, като уточни, че става дума за около 2000 души, които работят в системата на Бюрата по труда и около 350 трудови инспектори.
 
В момента се търсят резерви в бюджета, за да бъдат допълнително стимулирани тези служители с една минимална работна заплата.

Целта е в рамките на този месец те да ги получат, заяви Русинова и добави, че ако е необходимо, ще се търсят резерви и за по-дълги периоди да има следващи плащания.

За ГИТ вече са пренасочени 125 000 лева по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"/ОПРЧР/ за лични предпазни средства.