Депутатите гласуваха на първо четене Националната агенция за приходите да предоставя достъп на социалното министерство до системата за междурегистров обмен „Реджикс“ (RegiX). Според вносителите от „Обединени патриоти“ така ще се намали административната тежест за гражданите, предаде БНР.

Единият от вносителите - Калин Поповски, оповести предимствата, които дава поправката в Закона за предприятията на социалната и солидарната икономика:

Колко събра НАП от данъци и осигуровки

„Това е една малка поправка, но много важна за работата на Министерството на труда и социалната политика при регистрацията на социалните предприятия, да има право да ползва системата „Реджикс“. Изключително важно е за намаляване на административната тежест и за улесняване на работата при тази регистрация“.

От своя страна зам.-председателят на социалната парламентарна комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ обясни, че промяната дава основание на Министерството на труда и социалната политика, в качеството му на заявител, да изисква достъп до служебно събраната и известна информация от НАП, налична в съответните регистри.


Какъв компютър е нужен, за да ползвате услугите на НАП

„Тази промяна ще доведе до намаляване на броя на изискуемите документи за вписване в регистъра, съкращаване на сроковете за предоставяне на административната услуга, издаване на удостоверение за регистрация на социално предприятие, разширяване на възможностите за подаване на документите по електронен път“, каза тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg