Колко са приходите от данъци и осигуровки по сметките на НАП за изминалата година, съобщи пресцентърът на приходното ведомство. 

Огласените данни сочат, че сумата възлиза на 23,870 милиарда лева, като тя е с 2,8 милиарда лева повече спрямо постъпленията през 2018 г. и с около 628 млн. лв. над планираното за годината, отбелязват още от НАП.

Данъчните приходи възлизат на 13,3 млрд. лв., като от данъка върху доходите на физическите лица в хазната са влезли над 3,6 млрд. лв.; постъпленията от корпоративни данъци са 2,8 млрд. лв., а нетните приходи от ДДС възлизат на 6,8 млрд. лв.

Осигурителните вноски, постъпили в бюджета са общо 10,3 млрд. лв. в това число 6,2 млрд. лв. вноски за държавното обществено осигуряване, 2,6 млрд. лв. здравно-осигурителни вноски и 1,5 млрд. лв. за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Според изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова, приходите в НАП са на рекордно високо ниво през 2019 г., като увеличението им значително изпреварва ръста на Брутния вътрешен продукт.

Кой трябва да подаде данъчна декларация


Тя заяви, че се увеличават както доброволно внесените суми, така и тези, акумулирани в производство по събиране.

Безработицата в България през месец ноември 2019 г. се понижи до 3,7%.

istock
istock

Във фейсбук профила си министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че това е най-ниското ниво от 2000 г., откогато „Евростат“ разполага с данни за нашата страна.

Колко софиянци ще плащат по-високия данък за колите

Младежката безработица в България също намалява до 7% спрямо 10,7% през ноември 2018-а.

И през 2020 г. продължаваме с ефективните действия, за да има добри условия на пазара на труда за българските граждани, работодателите и инвеститорите у нас, посочва премиерът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg