Не всеки, който е получил доходи трябва да подаде данъчна декларация.

Хората, които получават само заплата нямат задължения да подават данъчна декларация. Всички, които имат хонорари и доходи от наем имат ангажимент.

Това заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров.

“Вземете си персонален индетификационен код от офис на НАП. Безплатно е”, призова той.

За получаване на персоналния си идентификационен код - ПИК е необходимо да посетите който и да е офис на НАП с лична карта.

За подаване на декларация не е задължително да имате електронен подпис.

Новото тази година е, че отпада и условието за прилагане на служебна бележка за приходи към данъчната декларация.

istock
istock

От днес официално започва данъчната кампания. За първи път от месец март данъчните ще предложат предварително попълнена декларация, която данъкоплатците могат да потвърдят чрез персоналния си идентификационен код.

И при предварително попълнената декларация, която ще бъде достъпна през март, ще могат да се правят корекции. Например, ако данъкоплатецът има доходи от наем, той ще трябва да ги допълни.

Ще вдигнат ли данъците на богатите

Използването на данъчни облекчения също ще трябва да бъдат попълвани допълнително.

Нововъведението не отменя познатите начини за подаване на данъчна декларация - на хартия или по електронен път, като до март попълването ще става, както и досега.

До края на март има възможност да използваме 5% отстъпка от данъка за довнасяне, ако подадем декларацията по електронен път и платим дължимата сума. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg