Повишаването на данъка върху доходите на богатите ще помогне за преодоляване на нарастващата пропаст между богатите и бедните и може да се направи, без да се навреди на растежа, заяви Кристалина Георгиева, ръководител на Международния валутен фонд.

По думите й са необходими по-високи пределни данъчни ставки като част от политиката за преосмисляне на неравенството, пише "Гардиън".

Георгиева каза, че трябва да има различен подход за справяне с „едно от най-сложните и неприятни предизвикателства в световната икономика ”.

Увеличава се богатството на 500-те най-заможни хора в света

Шефът на МВФ, пишейки в блога на организацията, заяви: „Неравнопоставеност на възможностите. Неравенство между поколенията. Неравенство между жените и мъжете. И, разбира се, неравенство в доходите и богатството. Всички те присъстват в нашите общества и - за съжаление - в много страни те растат".

„Справянето с неравенството изисква преосмисляне“, казва Георгиева и добавя: „Въпреки политическата трудност при прилагането на реформите, целта за растеж и производителност си струва усилията".

istock
istock

Прогресивното данъчно облагане е ключов компонент на ефективната фискална политика. Нашето изследване показва, че пределните данъчни ставки могат да бъдат повишени, без да се жертва икономически растеж".

Управляващият директор на МВФ, която наследи Кристин Лагард миналата година, заяви, че по-високите данъци и намаляването на корупцията ще помогнат за финансиране на правителствените разходи за разширяване на възможностите за онези „общности и лица, които са били изоставени".

„Докато много държави признават необходимостта от равенство между половете и овластяване на жените, правителствата могат да използват бюджета за половете, за да структурират разходите и данъчното облагане по начин, който да подобри равенството между половете още повече - увеличавайки участието на жените в работната сила и засилвайки растежа и стабилността“, допълва тя.


 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg