Данъците на част от гражданите на Финландия ще останат тайна за медиите в страната, предава агенция „Франс прес“.

Става дума за данните на група хора, изкарващи над 100 000 евро годишно, чиито имена може повече да не бъдат публикувани, с което традицията на прозрачност на приходите в Скандинавската страна ще бъде нарушена.

Мнозина финландци очакваха с нетърпение началото на ноември, когато е своеобразният Национален ден на завистта, в който се публикуват данните от данъчните декларации на всички граждани на държавата.

Богаташите у нас затварят буркани, а бедните търкат билетчета

Особен интерес обаче представлява облагаемият доход на богатите във Финландия, който се превръща във водеща тема за водещите печатни издания там, които проследяват в детайли увеличаването и намаляването на богатството на местните знаменитости, включително политици и бизнесмени.

istock
istock

Данните често стават и повод за разследвания - и журналистически, и съдебни - за укриване на данъци, неясни доходи или офшорни сметки.

Но за 200 души във Финландия тази практика може да остане в историята, ако бъдат уважени жалбите им, подадени в местната данъчна служба, които сега са обект на разследване, обяви финландският канцлер на правосъдието, предаде АФП.

Повече пари за хората с ниски доходи, повече потребление

По този начин имената им няма да бъдат включени в медийния "списък на богатите", уточняват от агенцията, която цитира Нора КонтроСтарши консултант във местната данъчна администрация, според която искането на тези 200 души е основателно по "икономически, социални или здравни причини, както и такива, вързани със сигурността".

istock
istock

Много от гражданите на Скандинавската страна обаче не са съгласни със създалата се ситуация.

Сред тях са и част от редакторите на някои от водещите всекидневници, според които решението на данъчната служба е в нарушение на принципите на "демократичното и отворено социално общество", разпространеното от службата твърдение, че публикуването на имената "нарушава новият европейски закон за защита на данните" не е оправдано.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg