До 5 на сто или до 500 лв. от данъка за довнасяне може да използват гражданите, подали годишните си данъчни декларации до 31 март 2020 г.

Това съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).

До момента намалението използваха само прилежните данъкоплатци, подали необходимите документи до края на първия месец от новата година, предаде Монитор.
 
Друга промяна, която ще влезе в сила от 2020 г. е, че данъчните декларации ще бъдат попълвани автоматично. Улесненията ще може да се използват от тези, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис.

Колко часове губим, за да си платим данъците

НАП сама ще зареди информацията, която е постъпила от данъкоплатците.

"Ако има неточности или грешки, лицето винаги трябва да се обръща към предприятието и то носи отговорност за това, което подава като данни", напомни Евгения Попова от приходната агенция като предупреди, че всеки гражданин има задължението  сам да прегледа и провери данните  и да уточни дали са верни.

istock
istock

Всички данъкоплатци имат задължението в случай на използвани облекчения, да посочат какви са те. 

Напомняме, че към данъчната декларация вече ще се подават три документа по-малко: копие от решение за намалена работоспособност, копие от решение за ТЕЛК/НЕЛК и копия на платежни документи, които удостоверяват направените вноски за закупуване на осигурителен стаж при пенсиониране. 

Друго улеснение е отпадането на служебните бележки. Те ще се дават само когато служителят ги поиска, а работодателят ще има срок от 2 седмици да ги връчи.

Бележката няма да се прилага към данъчната декларация. Справката за изплатени през годината доходи и удържани данъци и задължителни осигурителни вноски вече ще се внася  само по електронен път.  Срокът за това е 28 февруари.
 
Нов момент е, че в нея може да се правят многобройни корекции в срок до 30 септември. За тях работодателите нямат задължение да известяват НАП.

В справката необлагаемите награди от игри няма да се вписват. В случай на доходи от дивиденти, то когато те са под 100 лв., лицата няма да се разглеждат поотделно.

"Ако на 500 лица сме изплатила доходи от дивиденти, но на 50 от тях доходите от тях са до 100 лв., то за тях ще напишем общата сума на размера на доходите. За другите 450 ще попълним отделно данните“, поясни Попова. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg