Бизнесът в България губи 441 часа годишно, за да си плати данъците.
 
Това показва Глобалната класация Paying Taxes, изготвена от Световната банка и PwC.
 
Това време е нужно на българските фирми, за да отговорят на всички местни данъчни изисквания, което е намаление с 12 часа през 2018 г. спрямо предходната.

В него се включва попълването на декларации, обработката им от администрацията, както и възстановяването на надвнесен данък, обжалване и ревизии.

Какви промени приеха в данъчните закони

По този показател България вече заема 97-о място от 190 държави. С по-лош резултат в ЕС е само Италия, където на бизнеса му трябват 238 часа. Това е и средното време за целия свят.

Общата оценка за България е 72.3 точки от максимални 100 при 72 година по-рано. Най-много отнема изпълняването на изискванията, свързани с отчитането на данъци от персонала - нужни са 250 часа годишно (86 средно за света).
 

В същото време процедурата след подаване на нужната документация е доста по-лека в България спрямо глобалната средна.

Например в България на фирмите са нужни 14.5 часа средно да кандидатстват за връщане на ДДС, а по света са 18.7 часа.
 
Данъчната тежест спрямо печалбата на фирмите остава ниска в България в сравнение с други страни, като леко се увеличава през 2018 г. - от 27,7% през 2017 г. до 28,4%.

Страната ни се нарежда след Румъния (20%), Люксембург (20,4%), Хърватия (20,5%), Кипър (22,4%), Дания (23,8%) и Ирландия (26,1%).

Повишението в България идва от разходите за персонал, където вероятната причина са по-високите заплати, отбелязва изданието.
 
При изчисленията си създателите на класацията вземат средно голяма компания с ограничена отговорност, регистрирана от граждани на съответната държава, която има дейност само на нейна територия и не се занимава с внос и износ.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg