Данъкът за автомобилите в София се повишава от следващата година.

За колите с най-малка мощност увеличението е с до 3 до 10 лева. Като то е за колите с по-ниските екостандарти“, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на представяне на предложения за промени в Наредбата за определяне на размера на местните данъци на Столичен общински съвет.

За колите до 100 конски сили, които са най-масовите в нашия град, увеличението е между седем и четиридесет лева.
Като 40 е за колите с екостандарти 0,1 и 2.

Тези със стандарти 3 и 4 увеличението е с 17 лева“, допълни тя. Фандъкова уточни, че не е чувствително, но е стъпка и посока.

Още една община вдига местните данъци

За осигуряване на повече средства в кварталите и ремонт на квартални улици и тротоари, предлагаме промяна в данъка за възмездно придобиване на имущество, каза още кметът.

 „Това са средствата, които общината придобива от сделките с имоти или с автомобили. Справедливо е тези средства да бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата в кварталите.

istock
istock

Предложението ни е този данък от 2,5 % както е в момента, да бъде 3%.

Очакваме от промяната в данъка за колите да съберем около 18 милиона лева през 2020 година, които ще предложа да бъдат насочени към подобряване на градския транспорт и възстановяване на паркове и градини в кварталите.

 „По отношение на градския транспорт в икономическата рамка, която се подготвя и ще бъде предложена за обсъждане в столичния общински съвет заедно с бюджета, ще поискам да бъдат заложени и новите линии на довеждащия транспорт в кварталите „Овча купел“, „Горна баня“, „Люлин“ във връзка с пускането следващата година участъка на третата линия на метрото“, допълни кметът на София.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg