Две мерки за намаляване на административната тежест за гражданите при вадене на документи за самоличност, предвиждат промени в Закона за българските лични документи, внесени от депутати от „ПП-ДБ” в Народното събрание.

Едната предвижда, ако човек вече има издаден личен документ, да може да се идентифицира с него за издаване на последващ такъв, вместо да носи акт за раждане, дори личната му карта или паспортът да са с изтекъл срок на валидност. Пример за такава ситуация е подновяването на паспорта на дете, на което предишният е изтекъл. Този документ, въпреки че е с изтекъл срок, дава по-висока гаранция за самоличността на човек от акта за раждане заради снимката и защитните елементи, смятат депутатите, вносители на промените.

Втората промяна предвижда да се ограничат органите, приемащи заявления за нови документи, да изискват копия от акта за раждане. Тази практика създава проблеми заради липсата на копирни устройства в местата за вадене на лични документи, пише в мотивите към законопроекта.

Промени при смяната на шофьорска книжка и лична карта

Освен това с промените се предлага в МВР да не се съхраняват данни за пръстовите отпечатъци на хората, които те са дали, когато са си вадили лични документи. Това ще става само ако те изрично са заявили, че искат отпечатъците им да се съхраняват, за да могат в срок до 59 месеца от снемането им онлайн да заявят издаването на нов личен документ.

istock
istock

Пръстовите отпечатъци са специална категория лични данни и като такива трябва да бъдат съхранявани само ако има непосредствена нужда за това, аргументират се депутатите. В същото време тяхното централизирано съхранение създава рискове, като например изтичането на база данни на частна компания във Великобритания през 2019 г. с пръстовите отпечатъци на 1 млн. души.

Друг законопроект – на депутати от ГЕРБ, предвижда по искане на хора, навършили 70 години, да може да им се издава лична карта със срок на валидност 30 години. За целта България трябва да уведоми граничните служби на всички държави членки, че ще бъдат пуснати документи с по-дълъг от 10 години срок на валидност, пише в него.

С промените се предлага още да отпаднат безсрочните лични карти. В него  е записано, че на лица от 14- до 18-годишна възраст със срок на валидност 4 години, а на лица от 18- до 58-годишна възраст със срок на валидност 10 години.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase