Обновяват системата за онлайн услуги на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Новият портал ще улесни гражданите и бизнеса с нови услуги и достъп до повече данни.
 
В началото на следващата година се очаква да заработи обновената Кадастрално-административна информационна система на агенцията.

Новият портал ще предлага повече възможности за хората,  ще се улесни и обработката на подадените заявления. Част от услугите ще станат автоматични - например издаването на актуална скица за имот. Подобрен и с повече опции е и модулът за правоспособни лица.

Въведени са и най-висок клас мерки за киберсигурност и защита на личните данни, както и за бързо и сигурно заплащане на услугите.
 
Възможност е достъпът до отворени данни от страна на бизнеса и гражданите, които ще могат да теглят кадастрална информация в стандартни формати.

Как да проверите за тежести върху имота, който купувате

Ще има достъп и до повече данни от Геокартфонда и специализираните карти за Черноморското крайбрежие. Така потребителите ще могат да виждат и архивни данни по карти от началото на миналия век. Ще се предоставят и данни от специализираните карти за морските плажове, влажни зони и брегоукрепителни съоръжения.
 

istock
istock

В момента Агенцията по геодезия, картография и кадастър предоставя над 25 електронни услуги.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg