Електронното връчване се разширява, като става възможно за връчване на фишове и актове. В системата за сигурно връчване човек ще може да посочи например, че желае МВР да му връчва там електронните фишове. Това предвиждат промените в Закона за електронното управление, които минаха на второ четене в Народното събрание, съобщи бившият министър на електронното управление Божидар Божанов.
С промените се приравняват служебните справки на удостоверения, за да не трябва да променяме всички закони и наредби, за да отпаднат удостоверенията.

Физическите лица ще могат да заявяват електронни услуги без да подписват заявленията с КЕП (който продължава да е бариера пред използването на е-услуги). А електронните услуги ще са с по-ниска такса спрямо тези на гише.

Урежда се дейността на посредниците, които могат да предоставят услуги на гише по-близо до гражданите, които не ползват интернет (напр. за да не ходят до областния град).

Друга промяна предвижда да не може с подзаконов акт да се въвежда изискване за представяне на документи за доказване на обстоятелства, които ги има в регистър. Т.е. всички наредби, вкл. общински, в които се искат непредвидени в закон удостоверения, бележки, стикери и подобни стават незаконосъобразни, обяснява Божанов.

Всички регистри ще трябва да минат от тетрадки в електронен вид през 2024 г., когато влиза в сила задължението регистрите да се водят или чрез собствена информационна система, или чрез новоуредената централизирана система за водене на регистри.

Четири нови административни услуги чрез мобилно приложение за софиянци до края на годината

Въвежда се задължение за изпращане на напомняне при изтичащ срок на документ ("индивидуален административен акт") и отпадат факсът и телексът от Административнопроцесуалния кодекс.

Всичко това ще започне да се прилага в следващите месеци, уверява Божанов. По думите му с него се покриват и цели, поставени в плана за възстановяване и устойчивост и е важна стъпка към повече удобство за гражданите и повече ефективност на администрацията. Приемането на закона не трансформира администрацията автоматично, но поставя важни рамки и задължения, с които МЕУ може бързо да напредне, допълва той.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg