Европейската комисия представи днес предложение за въвеждане в еврозоната на незабавни банкови преводи.

Предвижда се всички банки в еврозоната да предлагат такива разплащания без допълнителна такса. Новите правила въвеждат автоматична проверка за съвпадение на номерата на сметките и техните собственици, като това ще послужи за предотвратяване на преводи към лица, санкционирани от ЕС.

Таксата за откриване на сметка скача четири пъти

Комисията отчита, че засега само в една държава от еврозоната се извършват подобни автоматични проверки, а една трета от банките не предлагат незабавни преводи. Това означава, че 70 милиона европейци със сметки в еврозоната не могат да изпращат и получават преводи незабавно.

istock
istock

В предложението на ЕК се отбелязва, че 9,4 на сто от банковите преводи в еврозоната биват отхвърляни заради съмнения за нередност. В 99,8 на сто от тези случаи решението за отказ на превода е погрешно, допълва комисията.

По данни на ЕК, ако бъдат приети, тези нови правила ще отключат 200 милиарда евро, блокирани в банковата система. Според комисията промените биха довели до икономически ползи от 1,34-1,84 милиарда евро годишно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg