Банките отново увеличават таксите за услугите, които предоставят. Най-големи промени се очакват от средата на октомври, установи проверка на Радио Варна в сайтовете на по-големите финансови институции. Тегленето на пари в брой от разплащателна сметка от офис на банката излиза най-скъпо на хората. 

От 18 октомври една от големите банкови институции у нас увеличава с един лев таксата за теглене на пари в брой  в размер до хиляда лева от каса на банката до 3.68 лева. Оттогава се слага и край на безплатното внасяне на суми чрез АТМ на банката, като таксата вече ще е 30 стотинки.

Банки у нас с индикации за вдигане на лихвите по кредитите

Според новите тарифи откриването на разплащателна сметка с дебитна карта се променя от 2 на 8 лева, а месечната такса за обслужване на сметка с регулярни постъпления се изменя от 1.80 на 2.55 лева.

istock
istock

Три-четири пъти годишно банките у нас коригират тарифите си. Най-често променяните такси според финансовия анализатор Иван Стойков са най-популярните и често използвани такси - за откриване и поддръжка на разплащателна сметка, за вътрешнобанкови и междубанкови преводи.

"Предоставянето на такива услуги е разход за банките и впоследствие рефлектира върху цената на крайния ползвател."

Банки вече вдигнаха лихвите у нас

За физически лица тарифите в друга голяма банка ще се увеличат от 15 ноемвриДруга банка също е с нови такси от 1 октомври. По-голям е ръстът при таксите, които се извършват в клон на банката, обясни Стойков.

istock
istock

"Дигитализацията на финансовия сектор води до ръст на таксите на онези услуги, които се извършват офлайн. Това насочва клиентите към ползване на банкови услуги чрез мобилни приложения и онлайн. Един от стимулите е в пъти по-ниски такси при онлайн услуги."

Според различни проучвания клиентите по-лесно харчат суми, когато плащат с карта, отколкото когато плащат в брой.  За физическите лица все още такси няма или те са минимални.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg