Търговските банки у нас вече дават индикации за увеличение на лихвите по кредитите. Най-напред към юридическите лица, до края на годината се очаква това да усетят и домакинствата, които имат заеми.

В същото време, прогнозите за личната инфлация, която ще усети всеки върху джоба си, извън официалната статистика, вече надхвърлят 30%.

От началото на октомври БНБ увеличи основният лихвен процент с 0,5 пункта. Така за първи път след януари 2016 г. този процент се вдига. Повишението отбелязва и най-високата стойност на лихвения процент от декември 2009 г., когато той бе 0,55 на сто. Това няма да е последното увеличение, прогнозират експерти.

Как да изтеглите ипотечен кредит

Решението идва в отговор на инфлацията и след като в последните месеци редица водещи централни банки по света увеличиха своите основни лихви, ефектът върху политиката на търговските банки няма да закъснее и още до края на годината ще започне ръст на лихвите по кредитите. Най-вероятно първо за новите заеми, а след това и тези по съществуващите. 

istock
istock

Под натиска на лихви, инфлация и очаквана рецесия - какво да бъде правилното поведение на хората? Темата коментира пред БНР финансовият анализатор Десислава Николова:

Колко спечелиха банките от такси и комисиони

"Към настоящия момент има две банки, които са предприели корекции в лихвите. Едната - с 0,11 в лихвата по кредити за нови клиенти. Другата е предприела корекция в лихвите по всички кредити, включително новоотпуснати. За момента тези корекции се отнасят само за юридически лица". 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg