Британската туристическа агенция „Томас Кук” е правела плащания два месеца след напускането на туристите, което води до натрупването на сериозни задължения.

По първоначални данни британското дружество дължи на българските си партньори около 100 млн. лева. Реално за този сезон българският бизнес не е получил почти нищо от „Томас Кук“.

Българският туризъм следва възходяща тенденция на развитие

По данни на Министерството на туризма туроператорът е довел в страната ни между 350 и 400 хил. туристи.

Загубите за хотелиерите са колосални и ще ги изправят на ръба на фалита, възможно е част от тях да бъдат обявени в несъстоятелност още до края на тази година.

istock
istock

Някои от хотелите в Слънчев бряг планират да затворят още в края на седмицата, след като заради фалита чартърите с туристи от Великобритания се прекратяват.

Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците заяви, че това е най-старият и най-големият туроператор.

Ръст на туристите по света с 4% през първото полугодие


"Очаквам тук по веригата да се получат големи сътресения, защото това са много пари. Вчера ние не сме правили някакви сериозни изчисления, нямахме време за това, но на Слънчев бряг предполагам, че ще са някъде между 20 и 30 милиона дължимите пари от фирмата „Томас Кук“, добави Копчев. Работници очакват заплати, доставчици очакват плащания. Просто „Томас Кук“ ни бавеше плащанията си винаги със 60 дни назад, като туристът изконсумира почивката си. Но сега и този факт вече много утежнява нещата", подчерта Копчев.

istock
istock

Провалена ваканция в Турция

Ростислава Димитрова, която е управител на хотел каза, че за момента прекратяват.

"За вчерашна дата трябваше да приемем 4 стаи, от които двете стаи са от съседни хотели, двете бяха наши резервации, но те не дойдоха. Аз се обадих и казах, че нови туристи повече няма да посрещам, защото планувам в края на седмицата, на 29-ти да затворя хотела. И ако посрещна нови туристи трябва да продължа да работя, което няма смисъл при условие, че ние чакаме такава голяма сума - да продължаваме да субсидираме „Томас Кук“, каза Димитрова.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg