Тенденцията е трайна - миналата година с 8% е спаднал ръстът на нощувките в българските курорти от страна руските туристи, а тази година очакваният спад е 25%.

Тези статистики научаваме от съвместния Руско-български туристически форум, който се проведе в рамките на официалната визита на руския премиер Дмитрий Медведев у нас.

Научихме, че България предлага серия от мерки, които да върнат най-желаните и платежоспособни туристи в българските летни курорти.

Ето какви бяха коментарите на туристическия бранш по "Хоризонт". Светлана Атанасова - председател на УС на Българската асоциация на туристическите агенции, и Иван Иванов от Бургаската регионална туристическа камара:

"Дотирането най-вече на чартърните полети на руските туристи е дългогодишна практика, която в България не е обичайна, но такава е политиката на Република Турция. Ако ние я реализираме, ще бъде добре за българския туристически пазар. България не е алкохолна дестинация. България има добро име на европейския пазар".

Иван Иванов е скептичен за лято 2019. Ето неговите препоръки:

"Това е златната виза, това е търсене на възможност за намаляване на самолетните такси. Ето какво сподели руското търговско аташе в София: "Вие трябва да промените начина на рекламата, трябва да актуализирате максимално сайтовете и проспектите, трябва да създадете на руския пазар надеждни туроператори, трябва да решите въпроса с транспортната инфраструктура и обслужване, трябва вашите областни управители да установят конкретни контакти с нашите губернии". Само тогава можем да очакваме нарастване на руския туристически поток".