Близо един милион души в България (или 972 328) не могат да си позволят лятна ваканция, показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП). Работниците с ниски доходи у нас са сред 35-те милиона най-бедни европейци, които не могат да си позволят почивка.

От Европейската конфедерация на профсъюзите, в която членуват КНСБ и конфедерация на труда "Подкрепа" посочват като цяло, че почивките са станали по-достъпни през последното десетилетие, но за голяма част от семействата с ниски доходи все още продължават да са лукс.

28 процента от гражданите на ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома си, като близо 60% от тях са с доходи под прага на бедността.

Опасни ли са плажните принадлежности, които купуваме

Според данните, най лоша е ситуацията в Гърция, където близо 89 на сто от хората, живеещи в риск от бедност, не могат да си позволят почивка. На второ място е Румъния с 86,8 процента.

За България този процент е 71,6 на сто, което отрежда на нашата страна седма позиция в негативната класация за 27-те членки на ЕС.

istock
istock

Европейската конфедерация подчертава неравенството по отношение на достъпа до почивка извън дома на фона на усилията на синдикатите за по силна директива за адекватните минимални заплати и колективното договаряне.

В проекта на документа се очаква да бъде разгледано от европейският парламент през есента. В директивата за адекватните минимални заплати трябва да се гарантира, че възнагражденията никога няма да са толкова ниски, че да оставят работниците да живеят в бедност, а колективното договаряне ще се превърне в рутинна част от заетостта, за да се гарантират истински справедливи заплати за всички, смятат синдикалистите.

 



За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg