Масирани проверки за опасни плажни принадлежности по морето и в търговските обекти.

В разгара на лятото контролните органи следят за безопасността на пояси, бански костюми и детски играчки. Открити ли са нарушения и може ли плажът да се окаже опасен?

През последните дни ЕК предупреди за опасни стоки на пазара, които традиционно купуваме през летните месеци. За да е безопасна почивката ни, под лупата на проверяващите ще бъдат предлаганите в търговската мрежа плажни принадлежности, дрехи и играчки.

Сред тях попадат надуваемите дюшеци, кукли, плаващи седалки, лодки, пояси, топки и плажни аксесоари. Ако изискванията при производството не са спазени, опасните летни стоки могат да доведат до удавяне, наранявания и задушаване.

Хотелиери водят ценови войни

В разгара на лятото офертите за пояси, надуваеми дюшеци и топки започват от примамливите 2-3 лв. и достигат до 400 лв. за най-атрактивните и актуални модели. Екип на NOVA влиза в ролята на таен клиент и купува принадлежности от магазин за играчки, спортен магазин, сергия от алеята на плажа и китайски магазин. Поръчва и от интернет. За експеримента помага Габриела. Когато избира пояс или дюшек за морската си почивка, държи изключително много на качеството, за да не си развали ваканцията.

istock
istock

„За мен най-важно е стоките да бъдат от достоверни търговци, за да знам, че всичко е безопасно и да не мисля за това какво ще се случи”, посочва Габриела.

Закупените модели от търговската мрежа и интернет се изпитват в лаборатория, за да се провери отговарят ли на изискванията за безопасност. 

И при 30% затворени хотели пак има бой по плажа

„В зависимост от типа на изделието – дали се поставя върху тялото на детето, дали детето влиза в него или ляга върху него – се извършват различни поредици от физико-химични и механични тестове”, коментира Яна Георгиева – ръководител на лаборатория.

Какви са резултатите от проверката вижте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg