Местните власти в много страни започнаха да въвеждат различни забрани за туристите, някои от които на пръв поглед може и да изглеждат доста странни, и дори забавни. От уебсайт за съвети за пътувания са подбрали някои от най-любопитните забрани, които могат да ви засегнат, ако планирате екскурзия зад граница.
 
Италия
 

Местните власти в столицата Рим забраниха сядането на прочутите Испански стълби, влизането във фонтани, както и катеренето по паметници и исторически обекти.
 
И ако ограничаването на такъв тип поведение е разбираемо, следващата забрана определено изненадва. В южно-италианския град Еболи не са позволени целувките в кола.

Почивката в Турция поскъпва

Явно местните власти са загрижени, че продължителните ласки могат да причинят закъснения за пътуващите.
 
Във Венеция от 2008 г. е в сила забрана за хранене на гълъбите и туристите биват глобявани със суми от 50 до 500 евро при нарушение.
 
Друга странна забрана в италианския град, е екскурзиантите да не сядат на места, които не са предназначени за тази цел, като туристическия център на площад Сан Марко, стъпалата на моста Риалто и др.
 

istock
istock

Сред останалите забрани са къмпингуването в града, поставянето на катинари на мостове и паметници и др. Вече не е позволено и влизането на круизни кораби в центъра на града.
 
Испания
 
В Испания е забранено шофирането с джапанки или с каквито и да било отворени обувки, както и с обувки с висок ток. Шофирането с боси крака също не е позволено.

В каталунската столица Барселона, пък, е забранено човек да се разхожда по плажно облекло в града.
 
Франция

 
Една от най-странните забрани за страната на любовта е да се целуваме на гари и перони, и навсякъде има предупредителни табели за това. Този закон, всъщност, е на над 100 години и има за цел да предотврати забавяне на влаковете.

Какво може да провали почивката ви

Друга странна забрана е да не се поставя камък върху камък на плажа.
 
Според местните власти строенето на каменни кули, на фона, на които туристите обичат да се снимат, уврежда околната среда, и поради тази причина се наказва с глоба от 1500 евро.

Шофьорите във Франция, пък, не бива да забравят за правилото да носят дрегери за алкохол в превозното си средство, които да бъдат използвани при евентуална полицейска проверка.
 

istock
istock

Великобритания
 
Ако сте в Англия, не си помисляйте да се пререждате на опашка, защото това не само ще направи лошо впечатление, а и е равнозначно на нарушаване на закона. Не е прието и да каните в дома си хора, които не познавате.
 
Естония
 

Една от най-странните забрани е тази в естонската столица Талин, където е забранено да се играе шахмат по време на секс.

Изглежда в миналото е имало такива хрумвания… Така че, ако сте любители на логическата игра, по-добре се въздържайте от интимности, с риск да си развалите удоволствието от играта, защото можете да си навлечете неприятности със закона.
 
Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg