Тази година цените за почивка на румънското черноморско крайбрежие се очертават "експлозивни" - очевидно по-високи от тези на курортите в България и Гърция, пише в. "Адевърул".

Експерти по туризъм казват, че всичко това се случва, защото румънските хотелиери са решили да спечелят за два-три месеца толкова, колкото за година.

Вестникът цитира Йоан Бася - експерт по туризъм и собственик на агенция за туриъм, който казва, че стратегията на румънските хотелиери може да се обобщи с думите: "Вземаме колкото може повече от колкото може по-малко клиенти".

Готови ли са нашите курорти за летния сезон

Според Бася румънските хотелиери разсъждават в логиката: "Хайде да направим още един удар" и традиционно държат цените високи, пише "Адевърул".

Според експерта в контекста на пандемията от новия коронавирус, нещата няма да се променят.

istock
istock

"Имат всички причини да държат цените високи. Хората се страхуват да пътуват на големи разстояния и тогава отиват в Румъния, а крайбрежието е пълно", казва той. Според него румънските власти искат да задържат туристите в страната, като доказателство в тази посока е и решението за отлагане на отпадането на ограниченията за полетите.

Нашенци масово резервират почивки на къмпинги в Гърция


"Хотелиерите ще кажат, че заради мерките за социална дистанция, могат да продават по-малко места. Друг техен аргумент ще бъде, че са задължени да направят редица инвестиции за поддържане на хигиената в хотелите. Само че забравят, че същото правят и хотелиерите в България и Гърция", отбелязва Йоан Бася.

Социологът Джелу Думиника също смята, че хотелиерите в Румъния работят на принципа "за два месеца да спечелим колкото за година", но допълва, че вина имат и клиентите, които приемат подобни цени.

"Адевърул" пише, че един туроператор е направил анализ на цените за настаняване в хотели с 3, 4 и 5 звезди в основните курорти в Румъния, България и Гърция. Анализът е показал ясно, че цените в Румъния са по-скъпи от тези в България и Гърция. Цената за настаняване в хотел с три звезди в румънския курорт Мамая е средно 30-50 евро на човек за нощувка, но може да достигне и 70 евро, ако е включена услугата "ол инклузив". В Ефорие Норд и Костинещ настаняването може да струва 20-25 евро на нощ, докато в България, в хотел с три звезди, цените достигат само 20-22 евро за нощувка, а за "ол инклузив" се доплащат пет евро. В Гърция цените също се движат между 22 и 25 евро, пише вестникът, но уточнява, че това са цени за юни.

istock
istock

Вестникът сравнява и обявени за юли цени в четиризвездни хотели. В Мамая цената на нощувката е 110 евро на човек, в Костинещ - 55 евро, в Ефорие Норд - между 67 и 112 евро.

В курорта Слънчев бряг цената с включен "ол инклузив" е само 48-55 евро, а в Гърция на Халкидики - 90 евро, пише вестникът. Върхът на всичко това е, че за курорта Мамая има голямо търсене, пише още "Адевърул", като се позовава на местни експерти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg