Три хотела в курорта "Слънчев бряг" вече работят и посрещат български туристи. Очакванията са, ако ситуацията в страната продължава да бъде овладяна и при спазване на всички мерки за безопасност, повечето хотели в туристическия комплекс да бъдат отворени към 19 юни.

Това заяви изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров. Той каза, че в "Слънчев бряг" се извършват дейности по ремонт и обновяване на инфраструктурата му.

Днес Димитров и представители на Съюза на собствениците в "Слънчев бряг" са провели работна среща, на която са обсъдили възможностите и предизвикателствата пред новия туристически сезон.

Българските туристи няма да спасят летния сезон у нас

Елена Иванова от Съюза на собствениците в "Слънчев бряг" е заявила, че хотелиерите ще дадат максимума от себе си, за да покажат истинското лице на туристическия комплекс пред родните туристи. Българи в комплекса винаги е имало и съм сигурна, че и тази година те ще ни подкрепят, е добавила Иванова.

istock
istock

Председателят на "Съюз на собствениците" в Слънчев бряг Пламен Копчев е информирал, че все повече собственици на хотели започват подготвителни и ремонтни дейности, и към 19 юни щяло да има достатъчно работещи обекти за настаняване в курорта.

Същевременно и курортният комплекс Албена посреща днес първите си туристи. С обявяването на извънредното положение в страната достъпът до курорта беше забранен, но още преди неговата отмяна посещението за разходка стана отново възможно. Мерките за безопасност и хигиена в почивното селище започват още на бариерата, където всяко едно превозно средство бива дезинфекцирано.

Три пъти по-малко българи планират почивка това лято

В хотелите ще се проверява температурата на всеки от пристигащите гости, предвидено е как да не се допуска струпване на хора пред местата за регистрация и в ресторантите. Курортът обяви най-ниските цени на плажни принадлежности за северното Черноморие.

Първият хотел в Албена днес приема първите си гости за този летен сезон. Резервациите са само от български туристи. Няколко дни преди пристигането им са били проведени тренировки за работа на персонала в новите условия според здравните изисквания.

„Започваме с един хотел, и последователно в следващите 15 дена, живот и здраве, трябва да отворим още 7 хотела“, заяви пред БНР заместник-директорът в сектор „Експлоатация“ в комплекс Албена Христо Пенев.

Албена АД отбелязва ръст на продажбите през 2011 година
Darikfinance

Създаден е наръчник за почистването и дезинфекцията на хотелската част. Преди влизане в хотела задължително се дезинфекцират ръцете и обувките. В общите помещения са поставени маркировки с насоки за спазване на физическа дистанция. Служителите на рецепцията са отделени от гостите чрез прозрачна преграда.

Нашенци масово резервират почивки на къмпинги в Гърция

За нуждите на туристите са предвидени и безплатни лични предпазни средства, както и специални контейнери, в които те да се изхвърлят. По-различна тази година е и организацията на храненето. На блок масите туристите няма да се самообслужват.

Сипването на храната ще става от наш персонал. Има специална преграда, прозрачна, която се дезинфекцира постоянно – между гостите и храната на бюфета“, пояснява Христо Пенев.

Спазването на здравните мерки изисква повече разходи и повече персонал, но целта е да се осигури приятна и безопасна почивка на гостите на курорта, изтъква Пенев.

istock
istock

За да предложи още по-добри условия и цени на туристите, курортният комплекс предлага програма за лоялни клиенти, която дава редица предимства за срок от пет години.

На плажната ивица също има промени - чадърите са разположени на отстояние от 7 метра, има информационни табели, плажните принадлежности ще се дезинфекцират, а цените са намалени драстично, споделя Денис Тахиров.

Къде няма да плащаме за чадъри и шезлонги това лято

Всеки сектор има специално оборудвани помпи, с които се дезинфекцират шезлонгите, със специален разтвор - действието му е минимум 6-7 часа. Всяка сутрин веднъж се минава и след всяко ползване на шезлонга се дезинфекцира. Също и чадърите минаваме поне два пъти на ден.“

Чадърите и шезлонгите могат да се ползват от всеки. За настанените в хотелите те са безплатни, а за гостите в комплекса са на цена 1 лев за чадър и 1 лев за шезлонг. Спасителните постове са разположени на 100 метра. Подсигурени са медицинските и спасителните пунктове.

50% от предварителните резервации за комплекс Албена са били отменени, но в момента се усеща раздвижване, пояснява Христо Пенев. По думите му от изключително значение за северното Черноморие е да бъде отворена границата с Румъния, така както се случи с тези към Гърция и Сърбия.

„Румънските гости очакват с нетърпение да им бъде отворена границата. През нашия кол център запитванията вървят много от румънски гости и те очакват границата да бъде отворена съвсем скоро, за да могат да идват и да почиват на българското Черноморие.“

Не очакваме силен сезон. Очакваме сезон, който да ни помогне да преминем към следващия“, обобщава Христо Пенев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg