Компанията за краткосрочно наемане на жилища Airbnb обяви, че ще отпусне 250 милиона долара на наемодателите, използващи нейната платформа, за да смекчи ефекта от отменените резервации заради коронавируса, предаде "Франс прес".

Преди няколко седмици платформата реши едностранно да обезщети изцяло потребителите, отменили резервациите си заради забраната за пътувания и наредбите за социална изолация. Някои наемодатели приеха много зле тази мярка, която за тях означава големи пропуснати печалби.

Сложиха данък на имотите в Airbnb

Ръководителят и съосновател на компанията Брайън Чески изтъкна, че това не е търговско решение, а решение, свързано с общественото здраве. Във видеопослание от дома си той изрази съжаление, че наемодателите не са били консултирани предварително, както се прави между партньори.

Airbnb ще плати на даващите под наем 25 процента от сумата, която е трябвало да получат за всяка резервация, отменена заради коронавируса между 14 март и 31 май.

ЕК поиска Airbnb да работи по европейските правила
в. Монитор

От своя страна пътуващите, отменили резервацията си, могат да поискат пълно възстановяване на сумата или ваучер.

Забраняват почивки и екскурзии у нас и в чужбина

Компанията е създала и спомагателен фонд от 10 милиона долара за своите "супер-наемодатели" - много усърдни и с много висока оценка, които срещат трудности да изплащат заеми или наем заради отражението на здравната криза върху туризма.

Ще бъде прибавена и функция, позволяваща на потребителите да изпращат дарения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg