Твърде рано е да се каже дали предложеното облагане на дейността на авиационните оператори ще се отрази на цената на самолетните билети, защото би било спекулативно.

Това заяви в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов.

Той обясни, че България се е  присъединила към една декларация, инициирана от холандското правителство, в която се констатира, че авиацията, като бизнес, генерира огромен обем от въглеродните емисии.

Повече данъци за авиацията искат 9 европейски страни

Самата декларация отправя апел към Европейската комисия (ЕК) да извърши анализ и да предложи на парламента и на съвета възможно решение в посока ограничаване или облагане на дейността на авиационните оператори.

istock
istock

По думите на Горанов декларацията е била просто изявление на подписалите я държави, а дали ЕК ще разработи законодателно решение, е въпрос на нейна преценка.

Кои са новите евтини дестинации за полет от България

Ако този проект все пак бъде подготвен от комисията, той трябва да премине през Европейския съвет и Европейския парламент, но ще се превърне в законодателно решение само и единствено, ако държавите-членки се обединят около него, обясни на свой ред финансовият министър.

Той разкри още, че решението България да се присъедини към тази декларация, е взето след дебат в Министерски съвет.


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg