От 1 юни се отварят границите без карантина. Това се постигна като споразумение между Борисов и лидерите на съседните страни.

"Ние предложихме да се пътува с декларация, така че да не се създават допълнителни усложнения. Предложихме и да се пътува не само по бизнес, но и с цел туризъм. Тепърва ще се уточняват детайлите", обясни министърът на туризма Николина Ангелкова пред NOVA.

Министърът на туризма заяви, че е изключително важен вътрешният пазар и българите да изберат България за своята лятна почивка.

Без карантина след почивка в Гърция и Сърбия

"На следващо място е регионалният принцип и възможностите за пътуване между съседните на България страни. Водят се интензивни разговори с държави, които са със сходна епидемична обстановка, за да може от 15 юни да се възобновят и чартърните полети", обяви тя.

iStock
iStock

Според Ангелкова предимство за страната ни е фактът, че броят на заразените е малък. По този начин България се рекламирала като туристическа дестинация. 

Относно протестите на превозвачите, Ангелкова заяви, че исканията им са обсъдени с министра на транспорта Росен Желязков. Тя увери, че никой няма да бъде изоставен.
 

"Чуждестранните туристи трябва да подпишат семпла декларация, с която да декларира, че е наясно с епидемичната обстановка в страната и приема всички условия. Както и това, че здравната му застраховка или той самият трябва да поеме разходите", обясни Ангелкова.

Тя се надява, че в тази ситуация няма да се спекулира с цените за услугите, а контролът ще бъде безкомпромисен.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg