„Не мога да се съглася, че здравното министерство не приема адекватни и навременни действия срещу коронавируса. Епидемията в нашата държава е контролирана, а системата е обезпечена с апаратура, консумативи и медикаменти“.

Това каза здравният министър Костадин Ангелов в отговор на критиките на соцлидерката Корнелия Нинова.


По-рано тя поиска да бъде актуализиран националния план за готовност за грипна епидемия, за да има ред, предвидимост и отговорни лица в правителството и да не се допуска паника и хаос. Тя посочи, че няма обяснение защо този план не е бил приложен през март и април.

Ангелов: Засилваме денонощния контрол по спазване на мерките

„Освен едно – правителството да избяга от отговорност и да възложи отговорността на създадения оперативен щаб, но да не поеме политическата отговорност", заподозря Нинова.

istock
istock

Здравният министър обаче контрира, че това е план за действие при грип, а сега става дума за нова инфекция, за която в науката има над 40 000 публикации, които са разнопосочни. Ангелов добави, че постоянно се гледа този национален план, за да се види какво може да се приложи от него.

„По отношение на организацията на здравната система - в България има достатъчно легла и медицинска апаратура за лечението на всички граждани. В лечебните заведения в страната, където имаме затруднения, сме предприели адекватни действия. България има абсолютна обезпеченост на медикаменти на национално ниво, както и медицински консумативи – маски, калцуни, костюми“, категоричен бе министърът. Проф. Ангелов уточни, че запасите ще стигнат поне за 5-6 месеца.

Засилват контрола на мерките в дискотеки и барове


„В самото начало, когато започна епидемията, казахме, че тази битка ще се спечели с разум, интелект и дисциплина. Не съм убеден, че някои от трите гаранции за успех ние спазваме на сто процента“, продължи той.

istock
istock

По време на заформилия се дебат, депутатите пак подхванаха темата трябва ли да се носят маски в пленарната зала. Пръв скочи Евгени Будинов от ГЕРБ, който подкани социалистите да си сложат маските, щом са толкова загрижени за разпорстранението на коронавируса.

„33,2% от вас са без маски“, изчисли той.

„Днес 914 са заразените и 15 са починали“, припомни статистиката и Валери Симеонов, който призова депутатите да си сложат маските.

Здравният министър: Не се налага затягане на мерките

Соцдепутатът Георги Свиленски пък се оплака в отговор, че заповедите на министъра са двузначни и не станало ясно дали трябва да се носи или не маска в пленарната зала. Той обясни, че от отговор на министъра станало ясно, че Народното събрание е сграда с контролиран достъп и съответно не е обществено място.

Свиленски поиска от РЗИ да отмени всички санкции срещу депутатите за неносене на маски и изтъкна, че между народните представителив залата няма 1,5 м разстояние.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg