Не се налага промяна в мерките, които действат на територията на България, увери министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

Той бе категоричен, че здравните власти следят стриктно всички данни за епидемичната обстановка у нас, но на този етап затягане на мерките няма да има.

Субсидират инфекциозни отделения да поемат COVID-19 пациенти

Във връзка с нарасналия брой хоспитализирани с установена инфекция на COVID-19, министър Ангелов бе категоричен:

„Системата е обезпечена и с достатъчно легла, и с достатъчно медици
. За последните дни, от цифрите, които наблюдаваме, е увеличена с около 1% заетостта на болничните легла – от 10% на 11%. В интензивните отделения е от 4% на 4,8%. Тези числа, към настоящия момент, ни дават онази сигурност, необходима ни да не променяме мерките в България“, смята проф. Ангелов.

istock
istock

Той увери още, че медицинските специалисти, борещи се на първа линия срещу заразата, ще продължат да получават допълнителното си възнаграждения от 1000 лева докато трае обявената извънредна епидемична обстановка.

720 лева е най-ниската заплата на медицинска сестра у нас

Във връзка с предлаганото увеличение на бюджета за здравеопазване от догодина, министър Костадин Ангелов уточни:

„Продължават разговорите с Министерство на финансите. Търсим устойчивост на всички онези увеличения на трудовите възнаграждения на служителите на първа линия и тя ще бъде осигурена. Също така ще бъде осигурен допълнителен финансов ресурс за спешните отделения, за отделения за психиатрично болни пациенти, за лечение на пациенти с неспецифични и специфични белодробни заболявания, за отделенията за лечение на пациенти с коронавирус“.

Допълнителен финансов ресурс ще бъде насочен и към общинските болници, допълни още здравният министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg