263 са положителни проби за коронавирус през изминалото денонощие, Направени са 4853 теста.

Това заяви пред NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Вчера (1 октомври) бяха възстановени и брифингите на Националния оперативен щаб. Те ще се провеждат веднъж седмично - в четвъртък, в рамките на около 30 минути.

„Има ръст при заразените. В сравнение с двете предишни седмици той е малко над 50 процента, което е неприятно. Все пак обаче сме под 300 случая дневно, което ни поставя във втората половина на класациите в ЕС”, каза той.

Кога пристигат безплатните ваксини срещу грип

8-9-то място по смъртност не е толкова лошо в Европа, защото бяхме на 2-ро място преди това. Това се изчислява съвсем точно на милион население, но това не е смъртност. От миналата седмица сме с 1.1 по този показател и сме на 8 – 9-то място. Трябва да се гледа на база седмична заболяемост. Ние сме със заболяемост 33.3 на 100 000. Това са положителните на база 100 хиляди. Израел е с пъти над нашата - 863 на 100 000. Ако се случи такова нещо, никой не знае какво да направи. Израел например затвори държавата за 3 седмици”, обясни специалистът.

istock
istock


"Характерното са вируса е, че е доста динамичен. Август и септември задържахме ниска заболеваемост. Краят на септември започна лек ръст. Страната с най-висока заболеваемост в Европа е Черна гора. Те бяха обявили, че са се справили с вируса", каза още доц. Кунчев.

„Обстановката е много динамична, ще взимаме мерки на база на ситуацията в страната. Ще се наложат доста такива. Няма да има блокиране на цели населени места, но ще има реакция в клъстерите на разпространение”, обясни той.

Ангелов: Недостатъчният персонал е риск за здравната система

По думите му това, което имаме като бройка положителни случаи, е на база на изследванията, които се правят. Ако имаме 20 000 установени и от 7 души се установяват двама, вероятно заразените, които не знаят, че са заразени са около 50 000.

„В момента 10 души заразяват 11. Т.е. 50 000 заразяват около 60 000. Това е много, но не е достатъчно, за да се стигне до колективен имунитет, който да спре пандемията. Ако продължим още 2-3 години и това ще стане, но нямаме време да чакаме. Дай Боже, да дойде ваксина и тя да е ефективна”, каза Кунчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg