Потенциалният риск пред здравната система е недостатъчният персонал, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

От днес се възобновяват срещите с журналисти с представители на Националния оперативен щаб.

Риск за системата е умората на лекарите и медицинските сестри, както и ежедневното нарастване на делът на заразените медицински специалисти, посочи още той. От началото на пандемията до момента 1152 медицински специалисти са се заразили.

Ще минат ли училищата на дистанционно обучение

Личните предпазни средства за нуждите на медицинския персонал на национално ниво са налични за повече от три месеца напред. Наличен е и медикаментът "ремдесивир", използван в лечението на вируса. Заявките за октомври са направени и ще бъдат осигурени своевременно.

Щабът


В рамките на ЕС, Обединеното Кралство и Европейското икономическо пространство за периода 11-24 септември страната ни е на 25 място по заболеваемост и на 8 място по смъртност, посочи още министър Ангелов.

Грип и коронавирус - как да избегнем двойната заплаха

В България са определени 8415 болнични легла за коронавирус, като 7307 са за пациенти без усложнения, останалите - за интензивно лечение. Запълнени са 10.5 на сто от леглата за пациенти без усложнения и 4 на сто от леглата за интензивно лечение.

Общо събраните данни от 15 до 30 септември показват, че децата в детски градини с положителен тест са 12, броят на учениците - 117, учителите в детски градини - 14, учители в училище - 72, а общо 69 са заразените сред непедагогическия персонал.

МС
МС


Под карантина са 4043 ученици, 116 учители от училища. По думите му няма висока заболеваемост в детските градини и училищата.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че най-висока заболяемост има в Малта, а тенденцията в Европа е за започване на вълна на повишаване на заболяемостта.

Доц. Ангел Кунчев: Не можем да говорим за огнища в училищата


На Балканите в Черна гора има огромна заболяемост - на второ място в света след Израел, посочи Кунчев. След Черна гора се нареждат Босна и Херцеговина. Продължават ограниченията за влизане на хора в България от Черна гора и от Израел.

Заразените военнослужещи са 96, каза ген.Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб. По думите му, от тях 46-ма са лекари и медицински сестри. Има 10 заразени курсанти, които са се инфектирали извън военните училища. Най-големите огнища са в Централна и Източна България, както и в поделение около София, допълни той.

В отговор на въпрос защо голям брой от интубираните пациенти умират министър Ангелов посочи, че е важно на какъв етап е била потърсена медицинска помощ и какви са били придружаващите заболявания на заразения пациент.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg